10.6.22

Compartim lectures, juny del 2022

He gaudit molt i molt amb la meva primera lectura del mes de juny. He llegit una novel·la recomanada per l'Ada CASTELLS que s'anomena Ningú em va parlar de tu de la barcelonina Laura ANGUERA.

És la història d'una família de l'alta burgesia catalana que descriu el pas del temps d'una generació a la següent. Situada a Barcelona i a s'Agaró des dels últims anys del franquisme i les primeres obertures fins el 2020 i el confinament per la pandèmia.

Sobretot narra el que passava -i passa- en les famílies quan algú se sortia del guió que tenia adjudicat. És la veu de la Carolina la què narra tota aquesta història que t'atrapa des del primer moment i que et connecta al món dels avis que ja no existeix, al món dels fills que ja se'ns escapa una mica, del passat al present, dels amors als desamors, dels més rics als més senzills, de la tradició a la modernitat.

Un llibre llarg que devores i al mateix temps desitges que no s'acabi mai.

Molt interessant va ser la lectura de Aquella flor amarilla de l'andalús resident a Catalunya Angel SODY. Es tracta de la primera biografia de la Zenobia CAMPRUBÍ, nascuda a Malgrat de mar i coneguda sobretot per ser l'esposa del premi Nobel Juan Ramon JIMÉNEZ.

En SODY va venir al Club de lectura L'esquirol entre llibres i ens va mostrar l'obra pròpia d'aquesta dona i la va reivindicar per ella mateixa.

És per això que aviat llegirem un dels seus llibres.Interessantíssima va ser l'última sessió de Los imprescindibles de La FCM dedicada a San
Juan DE LA CRUZ.

Va ser presentada per Lola Josa, doctora en filologia i professora de la UB, autora de l'última edició de Cántico espiritual des de l'anàlisi de la Bíblia hebrea. 

Ens va deixar bocabadats durant les seves 2 hores de parlament.
L'últim llibre dedicat a la literatura austríaca del Club de lectura de la Biblioteca Enric Miralles de Palafolls del curs 21-22 ha estat Les amants de la premi Nobel Elfriede JELINEK.

Un  llibre de lectura difícil, tant per la seva estructura repetitiva com per l'ús de la llengua que fa l'autora sense majúscules.

Així i tot, un llibre interessant i molt dur. Un llibre feminista en contra no només dels homes, sinó del gènere humà en general.

Un llibre que, per molt que no ho vulguis, et qüestiona.

Per últim vaig llegir Duelo, un llibre preciós del guatemalenc Eduardo HALFON.

És una novel·la curta que et relata moltes coses barrejades de la vida del personatge, ho fa de manera desordenada en el temps però les enfila meravellosament. El fil conductor és un mort de la família. Molt bonic també veure com influeixen en la vida de les persones la família, inclús aquells a qui ni tan sols has conegut però que perviuen en la memòria d'altres.