El llibre de relats Denuncia inmediata del nord-americà Jefrey EUGENIDES el vaig començar fa molt de temps i no em va interessar. Acabava de descobrir l'EUGENIDES novel·lista i em sabia a poc
Ara, amb la meva fal·lera contista l'he acabat i m'ha interessat. En cadascun d'ell, el protagonista o la protagonista es troba en una situació límit i pren decisions dràstiques, sovint contradictòries.
Els deu relats toquen temes d'actualitat. Denuncia inmediata és el nom d'un dels relats, i fa referència a una llei antiga i encara vigent, que si no denunciaves inmediatament un abús es podia posar en contra teu.
L'última novel·la del britànic Ian McEWAN s'anomena Lecciones, i narra la vida del protagonista des de la seva infantesa fins que és un septuagenari, i inclús apareixen fets anterior relatius a la seva família.
Així, a més dels fets vitals de Roland i dels seus pensaments i sentiments respecte de les persones amb qui es relaciona al llarg de la seva vida, tenim també la història del món, especialment d'Europa, el nord d'Àfrica i nord Amèrica des de les guerres mundials on van lluitar el seus avantpassats fins als nostres dies, que són els temps del seu fill i fillastres i els seus néts. I coincidint amb la joventut dels protagonistes, sobresurt la caiguda del mur de Berlín i de la Unió Soviètica.
Molt interessant la visió dels fets, tant dels històrics com dels personals, des de la visió del Roland vell. El llibre ens parla de moltes coses, ens qüestiona com es qüestiona el protagonista, i destaca el tema de la influència del que vius de petit i del que heretes de les vivències i mancances de la teva família. Un altre tema és l'abandonament de la dona per tal de poder dedicar-se en exclusiva a escriure i la criança del fill sol amb el pare.
Per el Club de lectura Grupo Bojador he llegit El corazón imprudente de la valenciana Carmen AMORAGA.
Interessant el seu punt de vista sobre les oportunitats de l'amor en la maduresa.
I per el Curs de Literatura nord-americana de la llibreria Nollegiu, ha estat el torn de El año del pensamiento mágico de la periodista i escriptora Joan DIDION.
Aquest llibre ha estat triat com a representant -no sé jo- de l'esplendor de les cròniques periodístiques-literàries als Estats Units d'Amèrica.
És una crònica amb perfil auto-biogràfic sobre el dol, que reflecteix molt bé els estats d'ànim i altres emocions en els diferents estats de dol que tots hem viscut alguna vegada.
M'ha agradat molt i molt el llibre de relats de l'escriptora d'Arenys de mar, la Cristina FERNÁNDEZ CUBAS, a qui ja havia descobert fa uns anys com a novel·lista.
En aquest llibre, al contrari de en la major part de la seva obra, la narradora és la pròpia escriptora, en primera persona. Tria aquest5 narrador en voler explicar el que diu el títol Cosas que ya no existen, coses que han desaparegut en el món d'avui dia, però que ella va viure en la seva infantesa i en la seva joventut.
Un llibre que m'ha interessat especialment de cara al meu projecte, pel toc màgic que ella afegeix a la seva realitat.
I Crónicas marcianas ha estat la lectura del segon trimestre del curs Cuento I de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu barcelonès.
He llegit al nord-americà Ray BRADBURY amb molt de respecte, especialment quan tens en compte que aquest recull de relats de ciència ficció -que per a mi més aviat és una novel·la- va ser publicada el 1950.
Fascinant com fa una crítica de la Nord-amèrica del seu temps, tot inventant un univers nou, la repoblació de Marte per part dels terrícoles.
M'ha interessat el llibre La cámara verde de la canadenca Martine DESJARDINS perquè és la casa la protagonista de la història.
Sobretot la introducció i la conclusió, ja que la història en si és tipus gòtica i no m'ha agradat gaire.
I els contes Organismes de Ines MCPHERSON, La distancia de la luna de Italo CALVINO i Una historia de paciencia, Ante la ley i Un artista del hambre de Frans KAFKA.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada