21.8.13

Compartim lectures, agost del 2013

A l'agost vaig llegir una petita joia del nord-americà Jonathan FRANZEN. Dic petita perquè el llibre Zona templada és un assaig molt curt. El va escriure entremig de les seves dues famoses i llargues novel·les: Las correcciones i Libertad
En anglès s'anomena The Comfort Zone i trobo que és un títol més exacte del que ell exposa: aquella zona tan còmoda i plàcida de la teva vida que és la infantesa o fins i tot la visió de les coses de la vida des del punt de vista dels nens. No en el sentit pueril del terme, sinó com la visió de les tires còmiques de Charlie Brown. De nou el títol original consta d'un subtítol que és Growing Up with Charlie Brown i que la traducció no té. 
Quan l'autor és capaç d'observar la seva vida i la vida al seu voltant com una tira còmica de Charles M. Schulz, serà quan la visqui més plenament.


I també una mica de poesia Canción en blanco. premi Loewe 2011, del poeta i traductor de Màlaga Álvaro GARCÍA
És un poema únic i crec que no vol  dir res o que no vol ensenyar res, només és poesia: 
"El amor y la música
reordenan el mundo
mientras parece que lo desordenan  

He llegit:  "amar es abandonar el hábito de un daño"
i "la música es simulacro de salvación".

Després de nou he llegit al nord-americà d'origen grec Jeffrey EUGENIDES. Sens dubte la millor novel·la de l'estiu (o més i tot), per la qual li van donar el Premi Pulitzer 2002. Es diu Middelsex i m'ha emocionat molt. Feia temps que no plorava en acabar de llegir el desenllaç d'un llibre.

És una història familiar llarga d'aquestes que tan m'agraden, i amb la saga familiar apareix també la història d'aquest país format per persones provinents de molts diversos països: la gran novel·la americana.

Concretament la història es centra a la ciutat industrial de Detroit i en aquest cas són grecs ortodoxos de l'Àsia Menor, com l'autor, és clar. Molt interessant també la part de la història i la cultura grega més recent, sempre acompanyada de la més alta cultura i tradició gregues.

Midlesex és el nom de la casa on durant més anys viurà la família en Detroit, però també fa referència al sexe de la protagonista, feta d'un material genètic completament diferent.

És una història de gens biològics i d'identitats sexuals, de comportaments i d'actituds, d'ètiques i de morals, de tradicions i de modernitats, de pares i fills, de la infantesa i l'edat adulta, de negocis i de traicions, de negres i blancs, de rics i de pobres, d'amors i recels, de naixements i de morts, d'esperances i desesperances: una magnífica història sobre les persones.