3.1.10

COMPARTIM LECTURES, gener del 2010


El primer llibre del 2010 ha estat una sorpresa fantàstica La lluvia antes de caer de l'escriptor anglès Jonathan COE. Sorpresa perquè per a mi Coe era un escriptor desconegut i m'ha sorprès molt favorablement, li seguiré la pista; i fantàstica perquè narra una història molt bella on tots els personatges, tant els principals com els secundaris, et van captivant de mica en mica. La història s'inicia a Anglaterra amb el transfons de la Segona Guerra Mundial i es va movent entre diferents indrets d'Anglaterra, i també del Canadà, segons on es van traslladant els personatges de la història, fins el 1992. Així, apareixen diferents generacions amb distintes vides i alguns punts en comú: 'Una labor de retales hecha de ... ¿coincidencias?' on hi ha coses que han passat realment i d'altres que mai no han existit, com la pluja abans de caure.

El segon ha estat El hijo del viento del suec Henning MANKELL que no és una novel·la negra, encara que aquest sigui el gènere pel que en Mankell és famós. Pren l'altra faceta de l'escriptor, que viu entre Suècia i Moçambic, i narra la desgraciada història d'un nen negre que en els inicis del colonialisme és trasladat a Suècia des del desert de Kalahari. És una novel·la interessant per tota la seva descripció i crítica del colonialisme i els seus efectes. Interessant també perquè la història és narrada des del punt de vista del nen. En això coincideix amb el llibre que vaig llegir el mes passat: La vida ante sí del lituà Romain GARY.

També he llegit un best-seller d'aquests que li tenia ganes: Las cenizas de Ángela de l'irlandès Frank McCOURT. Una història autobiogràfica situada en Limerick, un poble d'Irlanda, en els anys 30, amb el transfons de la Gran Depressió i de la Segona Guerra Mundial. Una història on els personatges passen tanta gana i tant de fred que la seva única esperança és el somni americà. I no és d'estranyar!

Núria Reichardt
gener, 2010

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quines crítiques més xules!!
A mi també em va agradar molt "Las cenizas de Ángela", en tinc molt bon record (crec que el vaig llegir a la universitat), però compte amb la segona part, "Lo es", que em va decebre bastant. Ja no hi trobem la pobresa narrada des del punt de vista d'un nen, i crec que la novel·la i l'estil de Frank McCourt perd força. De fet, és la història de la seva vida, i la intensitat no pot durar per sempre al cent per cent, no?
Gràcies per recomanar els altres dos llibres, ja tinc ganes de llegir-los!

ester ha dit...

Fantàstic!! Enviar el link i entra directament al blog.
Les lectures que has fet semblan molt interessants.
Jo no donc l'abast. Encara estic amb "Darrera les barricades" d'en John Langdon-Davies.
Una salutació
i molt bona nit
Ester