A més, vaig poder gaudir del col·loqui a la Llibreria Nollegiu del Clot i va ser molt interessant, tant la veu de la professora Bea GARCÍA GUIRADO com la de la resta de companys.
La mancha humana és el tercer llibre de La trilogia americana, on ROTH segueix amb les seves obsessions -el sexe, els jueus, Amèrica, les dones- i mitjançant els diàlegs dels seus molt ben treballats personatges, posa de manifest, de manera esplèndida, la seva memòria ficcionada.
Em sap greu que siguin gent de la meva generació els seus horribles personatges. Són yuppies de Wall Street caracteritzats per la seva adicció a les drogues, el culte al cos i el consumisme desaforat del capitalisme més lliberal.
A més de molts tocs paranoics, violents, masclistes i gens tolerants, mostrats a través de les seves contínues imatges a Els miserables, els rodamons, les prostitutes, els jueus, etc.
Tots els assassinats que apareixen no sé si són reals o estan en la ment malaltissa del protagonista que, a més, narra en primera persona, però igualment és d'una violència extrema.
El llegim pel Curs de literatura nordamericana com a representant de la novel·la dels 80.

He rellegit aquests dos llibres, el primer, magnífic, El camí de les aigües pel Club de lectura L'esquirol entre llibres. I el segon, Silenci a taula, l'he triat per el curs de Cuento I, com a model a seguir en l'estructura i el to d'un llibre de contes.
I els contes Los que se alejan de Omelas de Ursula K. LE GUIN, La última pregunta i Asnos estúpidos de Isaac ASIMOV, El amor es ciego de Boris VIAN, El hombrecito del azulejo de Manuel MÚJICA, La salamandra de Mercè RODOREDA i Un pequeño paraíso de Julio CORTÁZAR.