26.4.15

Compartim lectures. Abril del 2015

He començat el mes d'abril amb una novel·la que m'ha encantat: La dona immòbil del català Joan BARRIL 

L'he llegit amb molt d'afecte ja que vaig sentir molt la mort del creador i conductor del memorable programa radiofònic El cafè de la república què tantes i tantes vegades ens ha fet gaudir. Després de la seva mort vaig llegir-me els dominicals que van apàreixer en el seu honor, sobretot articles periodístics i contes, però jo volia llegir-me alguna de les seves novel·les in memoriam

Vaig tenir sort perquè, en morir, les editorials han publicat un recull molt important dels seus contes i la seva novella pòstuma: La dona immòbil.

És una història molt interessant al voltant d'una dona, interessant en quant les relacions que s'estableixen entre els homes que han estat d'alguna manera importants en la vida d'ella: l'amic de la infància, l'amor de juventut, el marit i l'amant. També m'ha fet gràcia l'entorn on passa l'acció... tan proper!

Aquest mes també he llegit un clàssic de la literatura contemporània, d'aquells que m'esperaven a la tauleta de nit: la novel·la curta El mendigo del nobel de literatura egipci Naguib MAHFUZ.

Ja havia llegit El callejón de los milagros escrita el 1947 i m'havia sorprès i agradat molt. El mendigo va ser escrita el 1965 i en aquests anys l'esperit de la revolució va perdent pes progressivament  i els herois esdevenen antiherois solitaris i incompresos.

És el cas del protagonista que ho abandona tot: família, amics i riquesa, però no troba el que busca perquè la crisi no està en l'exterior sinó dins seu en haver abandonat les seves creences i ideals.

I per Sant Jordi un roser, un all-in-one i uns llibres del blanenc Salvador MACIP.

Núria Reichardt
Abril del 2015