29.1.07

COMPARTIM LECTURES, GENER DE 2007

La majoria de lectures d’aquest mes de gener han estat històries curtes, de les quals no sóc gaire aficionada, prefereixo la novel·la llarga. Però he de dir que no m’han decebut gens i que potser és cert el que diuen que “un bon escriptor demostra la seva vàlua en un conte”.

Los girasoles ciegos del madrileny Alberto MÉNDEZ em va commoure molt. Són quatre històries desesperades sobre la postguerra espanyola, quina més trista. L’autor explica aspectes poc narrats anteriorment, originals per la seva duresa i per la seva excepcionalitat, però també originals per la manera com s’enfronta al tema. Una lectura molt recomanable i un autor de qui m’agradaria conèixer més coses.

El nord-americà James SALTER ha publicat poquíssima obra. La darrera ha estat La última noche que és un recull de contes, l’últim dels quals és el que dóna el títol al llibre, i un dels millors. Són senzillament fascinants, i si proveu de llegir-los a algú en veu alta, veureu com presta atenció constant, i si aconseguiu que algú us el llegeixi a vosaltres, llavors ja és mortal.

Un clàssic dels relats curts és el també nord-americà Ernest HEMINWAY. He llegit El viejo y el mar que m’ha emocionat. És una d’aquelles lectures que bé podríem recomanar als nostres alumnes! Va ser bonic que vaig trobar una edició molt antiga que pertanyia a un avantpassat. En el llibre hi consta que és la primera edició en llengua castellana, però no posa l’any d’edició, com també diu que el traductor té l’aprovació de l’autor, però no ens diu qui va ser que la va traduir. Coses del passat!


La única novel·la llarga que he llegit durant aquest mes ha estat Pa negre del català Emili TEIXIDOR. Ha estat la meva lectura de “cuina” com jo dic. És també un llibre sobre la postguerra, sobre els perdedors. Bé, encara que m’agrada més l’Emili Teixidor escriptor de novel·la juvenil. És un gran coneixedor dels joves ja que abans de dedicar-se només a escriure i a llegir – l’Emili Teixidor és un gran lector i molt bo recomanant bones lectures – s’havia dedicat a l’ensenyança, i es nota. Fa uns anys va venir a l’institut perquè uns alumnes d’ESO s’havien llegit El príncep Alí, i va captar totalment la seva atenció; és un gran comunicador.


L’últim del mes ha estat un dels llibres del Club de Lectura, el llibre recomanat per la Irene Sánchez. Es tracta de El lector de l’alemany Bernhard SCHLINK. M’ha agradat molt, gràcies Irene. Té tres parts i està situat a Alemanya després de la Segona Guerra Mundial. La primera part és bàsicament eròtica i té gràcia, sobretot per l’edat dels amants. A la segona part ja entrem de ple en el tema de l’Alemanya nazi i dels camps d’extermini, i la tercera part és una valoració molt interessant i valenta. He llegit moltes i diverses opinions sobre el tema: Primo LEVY, Gunter GRASS, Saul BELLOW, etc. I quan més llegeixo més penso que aquest hauria de ser un tema que tractéssim des de les nostres tutories. Des del Departament de Casteclas fan la lectura obligatòria a 2n d’ESO de Jesper d’una autora danesa, i està bé, però em sembla que hauríem de fer “un pas més enllà” i tractar el tema de l’holocaust. És del tot imprescindible.


Gener de 2007

Núria Reichardt

3 comentaris:

María José Reina ha dit...

Jo vaig llegir El viejo y el mar quan era adolescent, i estic d'acord amb tu que la podríem recomanar. Després la vaig llegir en anglès, quan estudiava a l'EOI, i la vaig entendre força bé.
Em llegiré El lector, quan estigui lliure, fa bona pinta.

Anònim ha dit...

jo recomano el llibre de "Las cronicas de narnia " es un llibre molt interesant , per que hi han coses que no surten al la pel·licula i per aixo esta mes be .

Anònim ha dit...

el liibro que recomendaria el Ejercito negro por que se trata de la guerra medieval, los hechizeros
y los reinos.