31.7.08

COMPARTIM LECTURES, juliol de 2008

Durant el mes de juliol normalment faig lectures de novel·les llargues, d'aquelles que els llibres pesen massa per emportar-se'ls al llit. Tenia preparat per llegir-me Vida i destino del rus Vasili GROSSMAN, però res de res; he estat gandulejant tot el mes i entretinguda amb d'altres menesters i només he estat capaç de llegir-me alguns llibres curts, tots ells trets de la Biblioteca del s'Agulla.
El primer Demian. Historia de la juventud de Emil Sinclair, un llibre de l'alemany
Herman HESSE, que me'n vaig endur de la Biblioteca de l'Institut, ja que es tracta d'una de les lectures obligatòries per a l'alumnat de 4t d'ESO. Feia anys que no llegia en Hesse - potser des de quan jo era estudiant que em van fer llegir El lobo estepario - i m'ha agradat molt: xapó si a l'alumnat li agrada o fins i tot si entén el seu significat ja que la joventut de l'Emil Sinclair queda molt lluny de la d'ells, la qual cosa és una mica una llàstima.

El segon el vaig rellegir-lo durant el viatge que he fet per Castilla. En estar per la ribera del Duero, i més concretament a Soria, no he pogut deixar de llegir a Antonio MACHADO. Vaig triar Poesías, que el tenia des dels meus temps d'estudiant. En Machado el trobo tan senzill i tan bonic...! En Machado el llegeixen tant els alumnes de 1r d'ESO com els de 1r de Batxillerat.

El tercer una altra lectura obligatòria, aquesta vegada per els alumnes de 3r d'ESO. Es tracta d'un llibre del nord americà Robert FISHER anomenat El caballero de la armadura oxidada. Bé, és una faula molt interessant i molt adequada per els temps que corren. Encara que la trobaria més apropiada per a treballar en tutoria que com a literatura.

D'un dels hotels on vaig fer nit durant les vacances, concretament en un de la ciutat de Tudela, vaig arreplegar un llibre de relats curts. El vaig agafar perquè el regalaven, però vaig pensar que no valdria res i, mira per on, m'ha sorprès molt gratament. L'autor es diu Rubén ABELLA i el seu llibre No habría sido igual sin la lluvia està format per un conjunt de micro relats cosmopolites que reflecteixen els viatges de l'autor arreu del món.

El cinquè i últim llibre del mes de juliol ha estat un dels molts llibres que tenim a la Biblioteca de l'Institut que obtenim de Salamandra, una editorial especialment dedicada als autors novells. Es tracta del britànic Andrew MILLER i el títol és El insensible. Curiós: tant per el tema – un home llur malaltia és que no sent el dolor - , com per l'època en que està ambientat – el segle XVII -, com per l'estil de l'autor – audaç i sorprenent per el meu gust, que no està gens malament!

Com a bona notícia dir que he començat el tercer llibre de la trilogia d'en Javier MARÍAS que, com ja sabeu, és un dels meus preferits. Aviam si arribo fins el final perquè...és tan gruixut!

Núria Reichardt
juliol, 08

5.7.08

COMPARTIM LECTURES, juny de 2008


El mes de juny només he llegit tres llibres, però francament recomanables.

El primer Dinero del britànic i més que llegit – m'encanta - Martin AMIS. Un llibre de ja fa uns anys però de màxima actualitat. Un llibre entre London i New York. Molt divertit i ple de sarcasme.

El segon és La Isla del triestí Gianni STUPARICH. Jo no tenia ni idea d'aquest llibre ni d'aquest autor, però a més de recomanar-m'ho una persona de màxima confiança, vaig sentir l'Enrique VILAMATAS que en el programa del canal 33 L'Hora del Lector, deia que era un llibre perfecte, en el sentit que ni li faltava ni li sobrava res. Jo no entenc tant, però el trobo una petita joia.

El tercer llibre ha estat del difunt escriptor xilè que vivia a Blanes, en Roberto BOLAÑO, de qui mai havia llegit res, i això que en VILAMATAS era el seu amic i sempre el recomana. M'he estrenat – perquè n'hi hauran més pròximament – amb Estrella distante. Molt interessant i, sobretot, sorprenent.

De treballar faig vacances, però de llegir no. Bon estiu i bona lectura!

Núria Reichardt
juny, 08